Kako deluje Internet

Kako deluje Internet

Zelo poenostavljeno rečeno, si lahko internet predstavljamo kot množico med seboj povezanih računalnikov, med katerimi se izmenjujejo podatki oz. informacije.

Izmenjava podatkov je bila omogočena s standardizacijo - metodo, ki so jo razvili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in se uradno imenuje Internetni protokol.

Osnovni način delovanja internetnega protokola je, da se vsaka informacija, ki jo pošiljamo od enega računalnika do drugega  (e-pošta, digitalna slika, spletna stran ali dokument) razbije na majhne pakete, ki se nato samostojno gibljejo po povezavah od računalnika do računalnika.

Vsak računalnik v omrežju ima svojo unikatno IP številko v obliki niza štirih sklopov številk ( npr. 193.77.14.1 ).

Poskusite: v brskalnik vpišite ali kliknite na naslednjo IP številko 164.8.231.2

Ker pa si je množico teh številk težko zapomniti in tudi vpisovati v različne aplikacije, se je uvedel poseben sistem, ki "uporabniku prijazna" imena pretvarja v IP številke.

Ta sistem se imenuje domenski sistem oz. DNS ( ang. Domain Name System ).

« Kakšne strani potrebujem       Domena in gostovanje domene »

PNV CMS

PNV CMS obsega aplikacije za upravljanje z različnimi vsebinami, fotografijami, audio in video datotekami, spletno trgovino, spletne kataloge, pošiljanje e-poštnih sporočil, pošiljanje SMS sporočil, upravljanje z različnimi bazami podatkov ter drugimi posebnimi uporabniško prilagojenimi aplikacijami.

Več o upravljanju vsebin →

PNV SMailer

PNV Smailer je programska aplikacija, ki na enem mestu združuje možnosti pošiljanja SMS sporočil ter e-mailov. Pošiljate lahko samo SMS sporočila, samo e-mail sporočila ali pa kombinirate uporabo obeh in tako drastično povečate odzivnost vaših strank.

Začnite s pravim marketingom →

PNV Project Manager

Pravočasne in točne informacije so osnova uspešnega poslovanja v sodobnem poslovnem okolju, za zagotovitev uspešnosti projektov pa je potrebno obvladovati velike količine informacij.

Več o vodenju projektov →