Domena in gostovanje domene

Za dostop do spletnih strani, ki gostujejo na nekem strežniku, potrebujemo domeno.

Domena (ang. domain name) predstavlja "ljudem prijazno" oznako nekega spletnega mesta. Naloga domene je, da vas na vašo zahtevo usmeri na določeno spletno mesto.

Nakup domene je omogočen tako pravnim kakor tudi fizičnim osebam. Predpogoj je seveda, da je domena prosta, torej da je še ni v registru registriranih domen.

V skupini PNV Group imamo registriranih več domen - ena izmed njih je www.pnv.si.

Domeno lahko registrirate sami, pri pooblaščenih registrarjih. Ob registraciji se vpišejo tudi imena strežnikov, kjer bo domena gostovala oz. na kateri strežnik bo usmerjena in kjer bodo gostovale tudi vaše spletne strani.

Temeljni kriteriji za pravilno (in znakovno dovoljeno) izbiro domene:

• ime oz. domena se mora začeti s črko ali številko
  • vsebuje lahko največ 64 znakov
  • vsebuje lahko kombinacijo črk iz abecede in številk od 0 do 9, ter pomišljaj oz. črtica (-)
  • razen pri domenah s končnico .si ( torej slovenskih domenah ) domena ne sme vsebovati posebnih znakov ( č, š, đ, ž... )

« Kako deluje Internet       Kaj so poddomene »